Om mina namn

söndag 10 december 2006

Start
Uppåt
Om oss
Fotogalleri
Scrapping
Gästbok
Blogg
Favoriter
William
Ludwig
Filip
Dagens sudoku
Till salu

 


Födelseberättelse Födelsedata Lite om mig Om mina namn Längd vikt och utveckling
 

 

 

Mitt fullständiga namn är  Sven Erik Sandberg och för er som undrar så är Erik mitt tilltalsnamn och detta är ett kungligt namn.

Jag tillhör de pojkar som inte får sitt namn direkt på BB. Jag gick under namnet Bebben under min första tid i livet. Mina föräldrar diskuterade innan jag kom ut om jag skulle heta Märta eller Sofia eller något annan tjejnamn. Min mamma hade varit till doktorn som tittade in på mig med en ulltraljudsmaskin. Han såg inte att jag hade någon snopp så mina föräldrar trodde de skulle få en tjej. tji fick dom... för snoppen gömde jag.

Mina storebröder försökte hjälpa till med att hitta ett namn till mig. Förslag som Hercules, Harry, Ronja och Rubinbit m.fl kom från deras munnar men inget tyckte mina föräldrar var riktigt bra. Efter ett par dagar hemma så diskuterade min mamma och pappa om mitt namn. De enades till slut för namnet Erik. Det tycke jag är ett fint namn som passar en stor kille som mig. Namnet Erik finns redan i släkten. Min mammas kusin heter Erik.

Erik, var ett av 90-talets allra vanligaste pojknamn. Det har varit bland de fem översta de flesta år men inte nått upp till förstaplatsen, 1998 var det dock tvåa på topplistan. Trots populariteten kan man inte säga att Erik är ett modenamn, det tillhör en mycket liten grupp namn som nästan alltid är mycket vanliga.
Tack vare att Erik under 80- och 90-talen varit betydligt vanligare än konkurrenten Karl är Erik numera det allra vanligaste mansnamnet i Sverige, Karl ligger för första gången på många år bara tvåa.
Räknar man samman tilltalsnamn och andranamn har Erik konstant legat på 10-i-topp de senaste 100 åren och varit ett av de vanligaste svenska namnen ända sedan 1200-talet. Erik är det enda namn som ständigt varit så populärt.
Erik är ett urgammalt svenskt kunganamn men när namnet blev vanligt bland allmogen avstod adeln och kungahuset från namnet. Därför hette inga kungligheter Erik efter Erik XIV förrän hovet gav upp striden och åter började använda namnet i slutet av 1800-talet.
Erik betyder ensam härskare eller alltid härskare. Namnet har stått i almanackan i alla tider för att ära Sveriges skyddshelgon Erik den helige.

Erik har sin namnsdag 18 maj

Sven är det tolfte vanligaste namnet bland vuxna män, 1925 låg det på tredje plats bland de nyfödda.
På 90-talet var Sven fortfarande ett av de 50 vanligaste förnamnen men räknar vi bara tilltalsnamnen är det inte ens med bland de 175 vanligaste. 1999 var det bara 12 pojkar som fick Sven som tilltalsnamn.
På runstenar går det att hitta namnet Suain som är en äldre variant av Sven. Ursprungligen var Sven ett tillnamn som betydde yngling.
Sven fick sin placering i almanackan 1901 då Crispina konkurrerades ut.

Sven har sin namnsdag 5 december

(källa svenskanamn.se)

 

 

 

Start | Födelseberättelse | Födelsedata | Lite om mig | Om mina namn | Längd vikt och utveckling

Webbplatsen uppdaterades söndag 10 december 2006