Om mina namn

söndag 10 december 2006

Start
Uppåt
Om oss
Fotogalleri
Scrapping
Gästbok
Blogg
Favoriter
William
Ludwig
Erik
Dagens sudoku
Till salu

 


Födelseberättelse Födelsedata Lite om mig Kompisar Om mina namn Längd vikt och utveckling
 

 

 

Mitt fullständiga namn är Per Filip Sandberg och om ni inte förstått det så kallas jag för Filip.

Filip 1998 besegrade Filip Oskar och knep förstaplatsen på namntoppen. Men 1999 gjorde Oskar comeback och blev åter herre på täppan. När Filip knep topplatsen var det 1 243 pojkar som fick det som tilltalsnamn.
Filip började bli ett modenamn på 80-talet och klev in på topp 25 just när 90-talet inleddes. I äldre generationer har namnet aldrig varit så vanligt som i dag. Det finns nu ungefär 25 000 som heter Filip i Sverige men färre än 7 000 av dem är över 30 år gamla.
Filip är den helt dominerande stavningen i äldre generationer men bland de yngsta väger det mera jämnt. De flesta skriver Filip men den engelska stavningen Philip är nästan lika vanlig. Varianterna Filiph, Phillip och Philipp förekommer också.
Filip är tillsammans med Madeleine exempel på att kungafamiljen fortfarande påverkar namnskicket även om det inte varit samma modevåg som 40-talets prinsessenamn orsakade på sin tid.
Filip var ett medeltida stormansnamn, då stavat Filipus. Ursprunget är grekiskt, Phílippos, som betyder hästvän.
Namnet har funnits länge i almanackan till minne av aposteln Filippus men flyttades 1901 från 1 maj för att ge plats åt Valborg.

Filip har namnsdag 2 maj

Per På 50-talet blev Per ett av de tio vanligaste förnamnen bland nyfödda pojkar. 1960 nådde Per fjärdeplatsen. 1970 och 1986 låg Per kvar som femma men har i dag ramlat ner till plats tolv.
Dessa uppgifter gäller dock Per som förnamn, att trenden verkligen vänt syns tydligt när man tittar på tilltalsnamnen där Per rasar tio platser på topplistan per år och nu inte längre är ett av de 100 vanligaste.
Per är en gammal svensk form av Petrus, i fornsvenskan skrevs namnet Pädher. I dag skriver de flesta sitt namn Per men även Pär är en vanlig form.
Fram till 1901 stod det Petri fängelse i almanackan den 1 augusti vilket syftade på en berättelse i Bibeln om hur Petrus fick hjälp av en ängel att ta sig ut ur kung Herodes fängelse. När almanackan gjordes om 1901 ersattes detta med Per rätt och slätt.

Per har namnsdag 1 augusti

 

 

 

Start | Födelseberättelse | Födelsedata | Lite om mig | Kompisar | Om mina namn | Längd vikt och utveckling

Webbplatsen uppdaterades söndag 03 december 2006