Om mina namn

söndag 10 december 2006

Start
Uppåt
Om oss
Fotogalleri
Scrapping
Gästbok
Blogg
Favoriter
William
Filip
Erik
Dagens sudoku
Till salu

 


Födelseberättelse Födelsedata Lite om mig Kompisar Om mina namn Längd vikt och utveckling
 

 

 

Mitt fullständiga namn är Frans Ludwig Sandberg och om ni inte förstått det så kallas jag för Ludwig.

Namnet Ludwig var det aldrig någon tvekan om att jag skulle få: Det var mamma och pappa överens om redan innan jag tittade ut. Mitt andra namn som jag förövrigt tycker är rätt tufft har jag fått från min mammas farmors far

Ludwig ökar mycket snabbt i popularitet och har under större delen av 90-talet varit ett av de 50 vanligaste tilltalsnamnen.
I de äldre generationerna är namnet mindre vanligt, framför allt bland de medelålders, de som föddes under den förra modevågen är alla över 90 år.
De flesta stavar namnet Ludvig, men stavningen med w har ökat sin andel. Knappt en tredjedel av de yngsta stavar sitt namn Ludwig.
Ludvig är ett tyskt namn som är bildat av två ord som betyder berömd och kämpe. Det har använts som dopnamn i Sverige sedan 1200-talet, fast då i den latinska formen Ludowicus.
Ludvig har haft namnsdag den 2 oktober sedan 1766 då drottning Lovisa Ulrika lade rabarber på den 25 augusti som då var minnesdagen för Ludvig den helige.

Frans hade en liten popularitetstopp vid förra sekelskiftet men blev aldrig något modenamn. Under 90-talet var det oftast ett av de 150 vanligaste tilltalsnamnen bland de yngsta med ökar inte popularitet.
Varianten Franses användes redan på 1300-talet i Sverige medan det dröjde ända till 1700-talet innan Franz och Frans dök upp. Bland de nyligen födda stavar bara ett fåtal Franz.
Namnet är ursprungligen ett tillnamn i betydelsen fransmannen. Frans har funnits i almanackan i långa tider till minne av Franciscus av Assisi, franciskanordens grundare, som dog den 4 oktober år 1226.


 

 

 

Start | Födelseberättelse | Födelsedata | Lite om mig | Kompisar | Om mina namn | Längd vikt och utveckling

Webbplatsen uppdaterades lördag 02 december 2006